Inspiratie en ontmoeting

 

Los van de onuitputtelijke inspiratie die je via het internet tot je beschikking hebt, is het aanbod aan inhoudelijke en kennisprogramma’s ook zelden zo rijk geweest.

Favoriete plekken die wij in de gaten houden om inhoudelijke programma’s te volgen en dus ook tijdens de minor te bezoeken zijn o.a. :

Het kennisprogramma van TivoliVredenburg – door Corona iets minder actief, maar nog steeds flink in de lift.

De studenten van SIB Utrecht die wekelijks bijzondere lezingen op de dinsdagavond programmeren.

Alle zondagavond-documentaires van VPRO’s Tegenlicht worden maandagavond in Utrecht en woensdagavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam tijdens de lokale Meet Ups uitgebreid nabesproken en verder verdiept.

Voor veel mensen een goed bewaard geheim, maar in meerdere steden met een flink programma actief: Studium Generale-programma’s, zoals dat in Utrecht.

Uiteraard gaan we ook de stad uit, bijvoorbeeld naar het Leidseplein in Amsterdam, waar niet alleen de Melkweg (film en fotografie) en Paradiso (inhoudelijke podiumprogrammering) naast muziek ook steeds meer mooie programma’s organiseren, maar vooral de Balie het hele jaar door een inhoudelijke uitdagende agenda weet te presenteren.

De docenten van de minor hebben met veel van deze locaties en organisatoren een kort lijntje en kunnen dus vaak regelen dat we met korting of met extra ‘features’ programma’s kunnen bezoeken. Een gesprek vooraf met de programmeur, interviewer of programmamaker, op bezoek bij VPRO Tegenlicht, kennismaken met redacties van kranten, online media of tv-programma’s, als we dat als deelnemers en docenten graag willen, valt het allemaal te organiseren.

Maar we hebben ook andere bronnen, zoals kunstenaars, curatoren van musea, ondernemers, bestuurders, pensionado’s van de hogeschool, opiniemakers en trendsetters. Juist door met mensen die op een eigen manier naar de wereld kijken in gesprek te gaan, wordt de minor een onvergetelijk half jaar, waarin je merkt hoe laagdrempelig de wereld kan zijn wanneer je met een beetje bevlogenheid en flinke dosis nieuwsgierigheid met mensen in gesprek durft te gaan – en daarom durft te vragen.

En daarnaast kies je op jouw specifieke uiteraard je eigen, beste passende bronnen. Media die we gezamenlijk in de sessies veel zullen gebruiken zijn boeken van/artikelen uit/documentaires van/programma’s en bijdragen van Joris Luyendijk, De Correspondent, Tegenlicht, TED, The Guardian, NRC, Volkskrant, De Balie, Brainswash Festival, Gapminder, VICE, Kurzgesagt, Studium Generale Universiteit Utrecht, Utrecht College Tour.